|
|
 |
« : 18 Temmuz 2007, 10:04:55 » |
|

ERZURUM'UM DADAŞ'IM
Ver elini, gezdireyim memleketimi, Kefilim, sen de yaşayacaksın, Sen de hemşehrim olacaksın, Sen de tanıyacaksın Dadaş'ları... Gel, hadi... Her mevsim ayrı bir güzel; Kış, Palandöken'de, Şehir ayaklarının altında, Kay babam kay, çık bir daha kay... Bahar, Yunusemre'de; Erirken karlar hertaraf nehir nehir... Ve bağırır dolmuş muavinleri, Şehire..! Yaz, Havuzbaşı'ında; Fışkırsın sular, sen seyret, Güneş yaksın, sen havuz kenarında keyfet... Bir de tavşan kanı çaylar geldimi önüne Ağasın..! Güz, her tarafında, Ölüm misali, her kapıda... Yeraltı çarşısıyla, Hasırhanıyla, o meşhur camisiyle Gürcükapı'da... Uzat elini öpeyim Ali Ağa..! Şair Nef'i'siyle, Üç kümbetleriyle Ülker Hamamıyla Yenikapı'da... Muratpaşa'sıyla, Balıkçılarıyla, Cıvıl cıvıl esnafıyla Erzincankapı'da... O esrarengiz yeraltı hanıyla, Geniş caddeleriyle İstanbulkapı'da... Binlerce yatanıyla, Asri Mezarlığıyla Karskapı'da... Narmanlı'sıyla, Heybetli kalesiyle, Tabakhane'siyle, Buz akan Şabakhane'siyle Tebrizkapı'da... Ve teknolojiye meydan okuyan Demirciler'iyle Fetih Camiiyle Kilisekapı'da... Hani, kar yağar, dolu yağar Korkmaz da insan, Hele bir yağmur yağsa çıkamaz ya evinden... Hani, ağlar ya gökgürültüsüne, Kandıramazsın ya, elma şekeri versen, Pamuk şekeri versen, İftariye şekeri, horoz şekeri versen -hoş, kalmadı ya- Susmaz ya Dadaş bebesi... Muhallebiyi de bilmez ki..! Güz demişken, kandırmaktan bahsetmişken Hiç düşündün mü dost; Neden Güz? .. Fakir, benim memleketim... Kandıramam kimseyi; Kış geliyor da ondan, Güz..! Kolay mı iki bin rakımda Kış geçirmek, Neden mi sert bakışlı oluyor Dadaş'lar? Neden mi Kış boyuna patates yiyor? -Hem de otuz sekiz çeşidini..! Yüzü soğuktan kıpkırmızı kesilen yaşlı amca Neden mi odunun yaş olanını, Kömürün artık olanını yüklüyor at arabasına? Neden mi besliyor da hayvanı, kendi kesip yiyemiyor, Satmak zorunda kalıyor? Hele hepsinden önemlisi nedenmi milyonlarca Dadaş var Öz memleketinden çok uzakta? Anadolu'da, Avrupa'da, Amerika'da... Olmadığından işte, Elde olmadığından..! Ahh, Abdurrahman Gazi'm, Emir Şeyh Baba, Rabia Hatun'um, Nene Hatun'um, Mahperi Hatun'um, Ahi Baba'm, Ebu İshak Baba'm, Habib Baba'm... Ölmediniz, Yüreklerinde yaşıyorsunuz Dadaş'ların... Yaşadığınız yürekler sizin hatrınıza ferah olsun bari..! Varsın Dadaş'ımın bakışları sert olsun, Yine sobası yanmasın, Avakado'yu, Ananas'ı, Hindistan Cevizi'ni hiç görmesin, Çocuklarımız tanımasın muhallebiyi, Horoz şekerine yetişemesin, Elma şekerini yiyemesin, Pamuk şekerine para yetiremesin..! Yatanların hatrı yeter yaşamana Dadaş'ım, Gönüller ferah olsun..! Bırak elimi dost, kendin gez artık memleketimi...
|
|
|
|
|
|
ALIŞKANLIK ANAHTARI KAYBOLMUŞ BİR KELEPÇEDİR
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 20 Ağustos 2007, 00:59:55 » |
|
Çok gzLdi okumaktan bıkmadım waLLahi..
|
|
|
|
|
|
ALLAH RASULÜ BUYURDU; şu 3 şeye bakmak sünnettir 1) kabeye 2) kuran-ı kerime 3) annenin yüzüne
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2007, 13:38:05 » |
|
Erzurum
Erzurum, memleketim, şiirim benim aşkım Zaman mekân ötesi yalnız sana müştâkım İçen göz yaşlarımı Aras yoksa Murat mı? Kararsızım yaramı sil mi? yoksa kanat mı? Erzurum’da özlemim,hasretim,umutlarım Sinmiştir toprağına soluk mutluluklarım Erzurum’da zamanı geçmişte dondurmuşlar Mekânı alçak bulup yükseğe kondurmuşlar Dar sokaklarda durur dost canlısı taş evler Korkutamaz onları yüzlerce katlı devler Yakutiye bir duygu, bir fikir,bir ütopya Aziziye çelikten yüreklerden bir tabya Çifte Minare'de göz görünmeyene bakar Geçmişine hasretle, geleceğe ümitvâr Tüm yollar Erzurum’da, kopar ufuktan sonra Kopukluk, sonu boşluk peki ya ondan sonra? Bir kopukluk görülen; bütünlük görülmeyen Yaşam bir bütündür ki ölmekle ölünmeyen Erzurum’u eziyor şimdi, zaman kadehte İnliyorken Erzurum,bütün gülmeler sahte.
(Erzurum,1992) Yasemin Günay
|
|
|
|
|
|
Bir Erzurum diyarında sabahlıyorum ve bir ses duyuyorum gürcükapıdan. Ağlıyor pelit meydanı, bomboş kalmış havuz başı. Köşküm hicran dolu, yoncalık boynu bükük, gönlüm ahuzar, nerdesin ey yar sana ihtiyacım var!!!
|
|
|
| |
Yükleniyor...
| | |