palandoken

Süper Uye

Üye No : 3
237 Mesajına Toplam 495 Kere Teşekkür Edildi
12 Mesajına Toplam 12 Kere Karma Verildi
Karma Sayısı: 33 
Karma Sayısı: 33

|
 |
« : 09 Temmuz 2007, 21:33:10 » |
|

Tarihçesi Uzundere ilçesinin 3000 yıllık bir tarihi geçmişi olup, Uzundere İlçesi tarih içerisinde; Etiler, İskitler, Sakalar, Persler, Çoruh, Bulgarları, Doğu Romalılar, Suvarlar, Abbasiler, Sasaniler, Ardahan - Artvin Bağratlı Devleti Vaspurakan Krallığı, Selçuklular, Ata Beyler, Moğollar, Karakoyunlular, Akkoyunlullar, Osmanlı Devleti gibi millet ve devletlerin hakimiyeti altında kalmıştır, Kanuni Sultan Süleyman döneminde. Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmiştir.
1883 tarihli Erzurum vilayet salnamesinde Uzundere nahiyesinin nahiye müdürü Şerif Ağa'dır. 1.Dünya Savaşı'nda Rus işgali altına düşen ilçemiz halkı 1916 yılında Rusların ve onların silahlandırdıkları Ermeni Taşnak çeteleri zulmünden korunmak için Anadolu'nun batısına doğru Sivas, Malatya, Çorum, Tokat gibi illere göç etmişlerdir.
Bu olaya tarihimizde muhacirlik denmektedir. İşgaller üzerine Uzundere halkıda boş durmuyor. Dikyar'lı Hafız Mustafa Efendi yardım kampanyası açarak askerimize günlerce merkep sırtında erzak taşıyor. Yerli milisler vasıtası ile Ermeni çeteleri uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Dikyar'lı Derviş Bey ve arkadaşları vasıtası ile düşman bölgemize sokulmamaya çalışıyor.
Erzurum istikametinden gelen askerlerimiz sayesinde Uzundere ilçesi 16 Mart 1918 tarihinde Ruslardan ve Ermeni çetelerinin işgalinden kurtarılıyor.
Eskiden Tortum ilçesine bağlı bucak merkezi olan Uzundere (Azort) 1987 yılındaki idari taksimatla ilçe olmuştur.
|
|
|
|
|
|
İnsan sölediği sözün mahkumu söylemediği sözün hakimidir
|
|
|
palandoken Nickli Üyemize Teşekkür Eden Kullanıcı:
|
cengiz
( 14 Kasım 2008, 12:18:05) |
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2007, 04:28:17 » |
|
erzurumun en yeşil ilçelerinden bitanesidirrr....
|
|
|
|
|
|
DADAŞ ÇELİK BİR YAYDIR GERİLMEYE GELMEZ...
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2007, 09:53:52 » |
|
VALLA DAVET EDEN YOKKİ GİDİPTE GEZELİM...
|
|
|
|
|
|
Bir Erzurum diyarında sabahlıyorum ve bir ses duyuyorum gürcükapıdan. Ağlıyor pelit meydanı, bomboş kalmış havuz başı. Köşküm hicran dolu, yoncalık boynu bükük, gönlüm ahuzar, nerdesin ey yar sana ihtiyacım var!!!
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #3 : 26 Eylül 2007, 02:02:21 » |
|
DAVETİYEYE GEREK YOK GİDİP GÖRMEK GEZMEK LAZIM.......
|
|
|
|
|
|
DADAŞ ÇELİK BİR YAYDIR GERİLMEYE GELMEZ...
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #4 : 26 Eylül 2007, 07:35:23 » |
|
YA ORASI ÖYLE AMA YİNEDE YANINDA BİLEN BİRİNİN OLMASI İYİ Bİ ŞEY...
|
|
|
|
|
|
Bir Erzurum diyarında sabahlıyorum ve bir ses duyuyorum gürcükapıdan. Ağlıyor pelit meydanı, bomboş kalmış havuz başı. Köşküm hicran dolu, yoncalık boynu bükük, gönlüm ahuzar, nerdesin ey yar sana ihtiyacım var!!!
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #5 : 17 Mayıs 2008, 16:13:32 » |
|
tortum gölü yanındaki restoranlarda balık ve cağ kebap zevkini yaşayabilirsiniz düz ovadan dağlık engebeli bir coğrafyada hayatınza nasıl bir anlam yükleyeceğinizi tahmin bile emesiniz. en yükseği bu kayamı dediğiniz esnada daha yüksekleri ve daha keskin uçurumlarla karşılaşacak ve o eşsiz doğaya hayran olacaksınzz. şelaleyi ziyaret etmek isterseniz eğer geç kamlayın bu günlerde en hırçın şekliyle dünyanın merkezine inmeye çalışıyor olmalı. ve yedi göllere gidip alabalık ve tekne keyfide yapabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nick yok

Süper Uye

Üye No : 115
Konu  : 33
17 Mesajına Toplam 17 Kere Teşekkür Edildi
8 Mesajına Toplam 9 Kere Karma Verildi
Karma Sayısı: 10 
Karma Sayısı: 10

|
 |
« Yanıtla #6 : 18 Mayıs 2008, 18:36:13 » |
|
bilgi için saoollll
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #7 : 29 Mayıs 2008, 22:06:18 » |
|
uzundere şelaesi veya göllerden herhangi birine gitmeniz durumunda sakın yüzmeyi denemeyin arkadaşlar çünkü oldukça tehlikelidir. en son bu hafta bir üniversite öğrencisi boğulrak ölmüş bu gibi trajik olayların yaşnmaması için daha duyarlı olmalı ve adrenalini farklı şekilde tatmalıyız.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Yükleniyor...
| | | | | | | |