O-Ö
Oramiral Yener Karahanoğlu
Oramiral Yener Karahanoğlu, 1946 yılında Erzurum’da doğdu. 1964 yılında Deniz Harp Okulu’ndan Asteğmen olarak mezun olmuş, Deniz Harp Okulu’nda ilave iki yıl öğrenim görerek 1966 yılında Donanmaya katılmıştır.
1976 yılına kadar Deniz Kuvvetlerine bağlı çeşitli gemilerde Branş Subaylığı ve Gemi Komutanlıkları yapan Koramiral Karahanoğlu, 1978 yılında Deniz Harp Akademisi’nden mezun olmuş; ardından Kurmay Subay olarak; Çıkarma Filosu Harekat, İstihbarat ve Muhabere Şube Müdürlüğü, Tcg Tınaztepe 2 nci Komutanlığı, Tcg Yarhisar Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığı’nda İrtibat ve İstihbarat Karargah Subaylığı, Tcg Kılıçalipaşa Komutan Vekilliği, Donanma Komutanlığı’nda Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü ile Harekat Grup Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komuta Kontrol Daire Harekat Şube Müdürlüğü ve 1 nci Muhrip Filotilla Komodorluğu görevlerini yürütmüştür.
1990 yılında Tuğamiralliğe terfi etmiştir. Tuğamiral rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Harekat Eğitim Daire Başkanlığı ve Çıkarma Gemileri Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 1994 yılında Tümamiralliğe terfi etmiştir.
Ord. Prf. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu
DOĞUMU, AİLESİ VE ÇOCUKLUĞUZiyaeddin Fahri Fındıkoğlu 1901 yılında Erzurum’un Tortum ilçesinin Çamlıyamaç Köyünde doğmuştur. Asıl adı Ahmet Halil’dir. Fındıkoğulları ailesine mensup Halil Fahri Bey’in oğludur. Halil Fahri Bey 1860 yılında Tortum Çamlıyamaç’ta doğmuş ve çeşitli bölgelerde kadılık yapmış ve 1916 yılında ölmüştür.
Mehmet Eröz (1975:110) Fındıkoğlu’nun baba ve annesini şöyle tanıtır.
Org. Mehmet Muzaffer Alankuş
Orgeneral Mehmet Muzaffer Alankuş, 1898 yılında Erzurum’da doğdu. 1914 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenci iken orduya iltihak etti. 1915 yılında Asteğmenliğe yükseldi. Muhtelif birliklerde Takım Komutanlığı ve Birlik Komutanlığı yaptı. 7 nci Tümen Harekat Mülhakı iken esir düştü.
Org. Mehmet Şener Eruygur
Mehmet Şener Eruygur 17 Haziran 1941 yılında Erzurum'da doğmuştur. Lise tahsilini Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamış ve 1960 yılında Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olmuştur. 1961 yılında Topçu Okulu'nu bitiren Orgeneral Eruygur, 1971 yılına kadar çeşitli Topçu Birliklerinde Takım ve Batarya Komutanı ile Karargah Subayı olarak hizmet etmiştir. 1971 - 1973 yıllarında Kara Harp Akademisi öğrenimini tamamlamıştır. 1973 - 1974 Öğretim Döneminde Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitiren Org.
Org. Semih Sancar
1911 yılında Erzurum'da doğdu. 1930 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1932 yılında Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1934 yılında Topçu Sınıf Okulu'nu bitirdi. 1939 yılına kadar çeşitli Topçu birliklerinde Batarya Takım Komutanlığı yaptı.
1939 yılında girdiği Harp Akademisi'ni 1942 yılında bitirerek Kurmay oldu.
Orgeneral Memduh Tağmaç
1904 yılında Erzurumda doğdu. 1926 yılında Kuleli Askeri Lisesini, 1928 yılında Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulunu, 1930 yılında Topçu Sınıf Okulunu bitirdi. 1935 yılına kadar çeşitli Topçu Birliklerinde Batarya Takım Komutanlığı yaptı. 1935 yılında girdiği Harp Akademisini 1938 yılında bitirerek Kurmay oldu.
1956 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde görev yaptı.
Orgeneral Saldıray Berk
Orgeneral Saldıray Berk 1948 yılında Erzurum'da doğdu. 1968 yılında Kara Harp Okulundan, 1969 yılında Topçu ve Füze Okulundan mezun oldu.
1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli topçu birliklerinde ileri gözetleyici subaylığı ile takım ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Berk, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu; ardından kurmay subay olarak; 39'uncu Piyade Tümen Lojistik Şube Müdürlüğü ile Harekât Eğitim Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu Öğretim üyeliği, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Plan Subaylığı, Moskova Kara Ataşeliği, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Yönetim Şube Müdürlüğü ve 9'uncu Piyade Tümen Topçu Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.
Berk, 1995 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek, tuğgeneral rütbesi ile 2'nci Ordu Komutanlığı Harekât Kurmay Yarbaşkanlığı, Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliği ve 1'inci Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1999 yılında tümgeneralliğe terfi eden Berk, tümgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı, Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı ve 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü.
Orhun Ene
1967 yılında Erzurum'da dünyaya gelen Ene, sırasıyla Ortaköy, Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Fenerbahçe takımlarında guard ve point mevkilerinde başarılı maçlar çıkardı. 101 kez milli formayı giydi. 1993 yılında Ülkerspor'a giden 1.87 m boyundaki oyuncu, 1997'de de Galatasaray'a geçti. Burada yaşanan bazı huzursuzluklar sonucunda da 2000 yılında basketbolu bıraktığını söyledi.
Ozan Dursun Çelebi
1952 yılında Erzurum il’i, Oltu ilçesi, Tutmaç köyünde dünyaya geldi. Babamın bedenen sakat olması sebebiyle, 12 nüfus olan ailesine bakmak zorundaydı. Onun için İlkokula gidemedi. Yazın köyünde çobanlık yapardı. Kış aylarında ise, Oltu taşından tespih yaparak ailesinin geçimini temin ederdi.
Ozan İlhani
1968 yılı Erzurum - Şenkaya - Turnalı Köyünde doğdu. Âşık Meftuni'nin yeğeni, Âşık Mehmet KINALI'nın oğludur. İlkokulu köyünde okudu. Bu zaman zarfında, Baba evi yörede ki ozanların, âşıkların uğrak yeriydi. Küçük yaşta ozan meclislerinin içinde buldu kendisini ve çok sayıda ozanla tanıştı.
Ömer Nasuhi Bilmen
Türkiye Cumhuriyetinin beşinci Diyanet İşleri Başkanı olan, zamanının değerli din âlimlerinden Ömer Nasuhi BİLMEN 1883'te Erzurum'un Salasor köyünde doğdu. Babası Hacı Ahmet Efendi, annesi Muhibbe Hanım’dır. Küçük yaştayken babasının vefat etmesi üzerine, Erzurum Ahmediyye Medresesi müderrisi ve nakibüleşraf kaymakamı olan amcası Abdürrezzak İlmi Efendi'nin himayesine girdi. Amcasının ve Erzurum müftüsü Narmanlı Hüseyin Efendi'nin rahle-i tedrisinden geçti.
İki hocası da yakın aralıklarla ölünce, 1908'de İstanbul'a giderek derslerine devam ettiği Fatih dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendi'den icazet aldı.