F-G-H-I-İ
Fatih Karaca
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Eski Başkanı (RTÜK) Fatih Karaca, 1977 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde tamamladı. Halkla ilişkiler, yayıncılık, tanıtım, televizyon film yapımcılığı konusunda çeşitli kurum ve kuruluşlara profesyonel olarak danışmanlık yapan Karaca, 1991 yılında Flash TV Ankara Temsilciliği ve Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundu. Serbest gazetecilik ve yorumculuk görevlerinde de bulunan Karaca, 8 Kasım 1995 yılında TBMM tarafından RTÜK üyeliğine seçildi.
İki kez (29 Mayıs 1996 ve 30 Mayıs 1998 tarihlerinde) RTÜK Başkan Yardımcılığı görevine seçilen Fatih Karaca, RTÜK Üyeliğinin yenilenme dönemi olan 30 Mayıs 1998’de, TBMM’de yeniden RTÜK üyeliğine seçildi. 4 Haziran 2002 tarihinde de eski başkan Nuri Kayış’ın yerine RTÜK Başkanı oldu.
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen, 27 Nisan 1941'de, Pasinler ilçemiz, Korucuk köyünde dünyaya geldi. 1946 yılında ilkokula başladı ancak babasının 1949 yılında Alvar Köyü'ne imam olması ve ailesinin oraya taşınması nedeniyle ilkokulu bırakmak zorunda kaldı ve daha sonra dışarıdan tamamladı. 10 yaşındayken Kur’an’ı hatmeden Fethullah Gülen, 14 yaşında ilk vaazını verdi.
1959 yılında Erzurum’dan Edirne’ye giden Fethullah Gülen, girdiği sınavları kazanarak 6 Ağustos 1959’da Üçşerefeli Camii imamlığına getirildi. Askerlik görevine 1961 yılında Ankara Mamak’ta başlayan Gülen, usta erlik dönemini geçirdiği İskenderun’da verdiği bir vaaz nedeniyle mahkemeye sevk edilerek aklandı ancak disiplin cezası alarak 10 gün askeri hapishanede yattı.
Fikrettin Şahin
Erzurum'un Şenkaya ilçesinin Çatalelma köyünde doğan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, İlkokulu Çatalelma köyünde, ortaokulu Kars'ın Sarıkamış ilçesinde okudu. Ankara'nın Keçiören ilçesinde liseyi bitirdi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünde de lisans eğitimini tamamladı.
Güllebi Turan (Ustaoğlu)
Gullebi Turan 1945 yılında Erzurum’da doğdu.
Erzurum un faytonlu döneminde uzun yıllar faytonculuk yaptı. Anlatımları ve hazır cevaplığı onu kısa sürede sanat dünyasına taşıdı. Arif Sağ’a baba, Belkıs Akkale'ye ana, İbrahim Tatlıses’e oğlum diye hitap ederdi. Arif Sağa kızdığı dönemlerde Ömer Şan ve Bilge Şan çiftinin evinde kalırdı.
Habip Baba Hz.
Habib Baba 19. yüzyıl mutasavvıflarındandır. Aslen Hindistanlıdır. Babası ile birlikte Bitlis'e gelip Uşşâki Ali Baba'ya talebe olmuştur.
Kısa zamanda yetişip kâmil bir velî olmuş ve hocasının emriyle önce Şam'a sonra Erzurum’a gelerek insanlara İslâmiyeti anlatmış, dünyâ ve ahiret saâdetine kavuşmaları için çalışmıştır.
Hacı Haşıl Efendi
Daha çocuk denecek yaşlarda Hacı Haşıl Efendi ismini çok duyar, Haşıl'ın bildiğimiz kelime manasında bir insan ismi olarak nasıl kullanıldığını, büyüklerimize sorarak anlamaya çalışırdım.
Haşıl bildiğimiz, bol yağla yapılan bir buğday yemeğiydi. Peki, evliya olarak takdim edilen bir zat, niçin böyle anılıyordu?
Yıllar sonra Hacı Haşıl olarak anılan büyük mutasavvıfın Haşii Zade Ali Efendi olduğunu öğrendim.
Hâşi, Huşû'dan geliyor. Arapça olan bu kelime; alçak gönüllülük gösteren, mütevazi olan manasında.
Hacı Mevlüd Baba
Seyyid Hacı Mevlüt Baba, Hz. Resûlüllah’ın Hüseyin nesebinden 39.torunudur. Seyyid Hacı Mevlüt Baba (KS), miladi 1887 yılında Erzurum’un Horasan ilçesine bağlı Hacı Ahmed (Sanamer) Köyü’nde, mütevazi bir evde dünyaya gelmiştir. Bu ev Seyyid Hacı Ahmed Baba’nın binlerce insanı irşad ettiği Rifâî tekkesiyle iç içe olup, takriben 80 m2’lik bir ahşap evdir.
Havasi
Asıl adı Mahmut'tur.Haydari boğazı köylerine mensuptur.Havasi mahlasıdır.Semai ve koşmalarıyla tanınmıştır.
.
Hoca Raif Efendi
1847 yılında Erzurum Murat Paşa mahallesinde doğdu. Erzurum’da ilk ve Rüşdiye’yi okuduktan sonra, Yetim Hoca Medresesi’ne devam etti. İstanbul Nüvvab Mektebi’ni bitirince Redif askeri oldu. Sırasıyla İspir, Dogubayazıd, Bitlis, Urfa ve Gümüşhane Naibi(Kadı vekili, Kaza kadısı) oldu. İstanbul’da geçici bir vazife ile bulununca, İttihat ve Terakki Fıkrası’na girdi.
İbrahim Erkal
1967 Erzurum’un Narman İlçesinde doğdu. Altı kardeşin en büyüğüdür. İlköğrenimini ve liseyi Narman’da tamamladı. Müziğe, kendi kendine daha ilkokulda bağlama, mandolin ve flüt çalarak adım attı..
İlhami Çiçek
1954 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinde doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Oltu’da yapmıştır. Atatürk Üniversitesi Edebiyat fakültesinden mezun olan Çiçek, bir süre öğretmenlik yaptı. Edebiyat dergisi şairleri arasında yer aldı. Yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak 1983’te genç yaşta öldü.
İsmail Gürcan
1903 yılında Ilıca'ya bağlı Alaca köyünde doğdu. Çok yönlü aydın ve sanatçı kişiliğiyle halkından kopmamış, halkının arasında kendi kendini yetiştirmiş bir kültür adamıydı. Çocuk denecek yaşta Ermenilerin Erzurum’da uyguladıkları mezalime tanık olmuş ve 7 yaşında iken ermeni zalimlerinden aldığı süngü darbesine rağmen takdiri ilahi hayatta kalabilen ender kişilerden biri olan Gürcan, bu konuda araştırma yapan bilim adamalarına kaynaklık etmiştir. Derin bir tarih, sanat ve İslam kültürüne sahip olan Gürcan, sohbetleriyle de uzun yıllar çevresini aydınlatmıştır. Erzurumluların “İsmail Emi” olarak adlandırdığı Gürcan 1989’da Erzurum’da vefat etti.