E-
Edip Somunoğlu
1904 yılında Erzurum'da doğdu. Mahalle mektebine daha sonra ilkokula gönderildi. Çocukluğu sırasında Erzurum Ruslar tarafından işgal edilince 4 yıl esir kaldı. Rusların işgalinden sonra orta öğrenimini Erzurum Lisesi'nde tamamladı. Yüksek öğrenim yapmak üzere 1927 yılında İstanbul Tıp Fakültesine girdi.
Erbabi
1804 yılında Erzurum’ un Karaz köyünde doğmuştur, Aşıklık süresince çok yerleri gezen Erbabi, İstanbul’a kadar giderek orada Padişah Abdulmecit’ in huzuruna kabul edilmiş, sunduğu şiirlerinden dolayı padişah tarafından ödüllendirilmiştir. Erzurum’da ölen Erbabi, şiirlerini hece ve aruzla yazmıştır, Aruzla yazdığı şiirleri, yazma bir divanda toplamıştır
Erol Taş
Türk Sineması’nın kötü adam rolündeki büyük ismi Erol Taş, 28 Şubat 1928'de Erzurum'un İspir ilçesinde dünyaya geldi. Henüz iki yaşında iken, babası Hamza Bey'in ölümü üzerine annesi Nazife Hanım ile birlikte İstanbul'a taşındı. Okul çağında olmasına rağmen ailesine yardım etmek için okuldan ayrıldı ve çeşitli mesleklerde çalıştı. Bunların arasında hamallık, tezgahtarlık sayılabilir. O dönem aynı zamanda boksör de olan Taş, 1947 yılında İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazandı.
Erzurumlu Emrah
Erzurumlu Emrah XIX. asrın birinci yarısında yaşamıştır. Araştırıcılar, Erzurum'lu olduğu konusunda ortak bir noktada buluşmuşlardır. Kendisi divanındaki bir gazelinin sonunda:
Ne aşıklar çıkuptur Erzurum'dan lik Emrah'ı
Bu esnada hakikat bezminin üstadı ben çıktım.
beytiyle Erzurum'lu olduğunu belirtmiştir.
Erzurumlu İbrahim Hakkı
18 Mayıs 1703 yılında Hasankale'de (pasinler) doğdu. Mutasavvıf. Dokuz yaşındayken babasıyla Siirt'e gitti ve Tillo Köyü'ndeki Kadiri Şeyhi İsmail Fakirullah'a bağlandı.1735'te Erzurum'a döndü. Üç defa hacca giden, Arabistan ve Mısır’ı dolaşan İbrahim Hakkı,1752'de İstanbul'da Sultan I.
Ethem Baba
Asıl adı İbrahim, mahlası ise Ethem’dir. İcazetnamesinde Şeyh İbrahim Ethem Erzurumi, halk arasında ise Ethem Baba olarak bilinir.
1836 yılında Erzurum’da dünya’ya gelmiştir.Babası Şeyh Muhammed esibi’dir. Şeyh Muhammed Nesibi Afganistan’dan göç ederek Erzurum’a yerleşmiştir.